Як виростити дуб з жолудя в саду, домашніх умовах

51

Дуб-одне з найбільших, красивих, величних дерев. Виявляється його нескладно вирощувати. У цій статті ми розповімо, як виростити дуб з жолудя в домашніх умовах або в саду. У першій частині ми пропонуємо статтю від нашої передплатниці, у другій – технологію вирощування саджанців дуба в розплідниках. У відгуках ви можете поділитися своїм досвідом вирощування дуба на ділянці.

Частина 1-аматорське вирощування

Одного разу, прогулюючись в лісі, я глянула під ноги і виявила безліч жолудів, що лежать під дубами, восени вони якраз впали з дерева. Згадалася книга для дітей з ботаніки, яку я читала в дитинстві, де був опис, як виростити дуб в стаканчику. Чомусь та глава мені дуже запам’яталася і виникло бажання виростити рослину самостійно, яке я так і не здійснила. І ось, через багато років, я згадала його. На щастя, все пройшло успішно! тепер я задалася метою висадити в нашому дворі алею дубів.

Пророщуємо в воді

В прочитаної в дитинстві книзі, було описано, що треба налити воду в стакан і підвісити в склянці жолудь на протягнуту через нього ниточку. Жолудь потрібно підвішувати так, щоб він лише злегка торкався поверхні води, а не занурювався в неї. Через кілька тижнів він повинен дати корінь, а потім стебло. І знаєте що, все вийшло!

Також читала, що замість нитки можна акуратно наколоти жолудь зубочисткою і підвісити, ледь занурюючи у воду.

Після декількох тижнів очікування ви зможете насолоджуватися невеликим дубом, що росте в склянці. Майже у всіх замочених таким чином жолудів проросли коріння. Однак через деякий час можна помітити, що дубу стає тісно, коріння швидко досягають дна склянки і не можуть вільно рости. Я вирішила пересадити дуби на землю.

Пересаджуємо в горщики

Оскільки зима була в самому розпалі, я посадила вкорінені жолуді в невеликі торф’яні горщики. Я використовувала звичайний універсальний грунт, який купила в супермаркеті.

Ще через тиждень із землі виріс веселий паросток, який швидко ріс вгору, давши зелене листя.

Ніякого особливого догляду мої молоді рослини не вимагали, крім регулярного поливу. Важливо не допускати пересихання грунту.

Гартуємо навесні

І ось так всю зиму росли мої дуби на підвіконні, добре себе почуваючи в опалювальному приміщенні. Коли прийшла весна, відразу після останніх заморозків, я поставила горщики на балкон для загартовування дубів, тому що вже вирішила, що посаджу їх в нашому дворі. Навесні сонце іноді дуже сильне і грунт в маленьких горщиках висихав моментально, тому тепер поливаємо рослини кожен день, щоб вони не засохли.

Посадка в грунт

У травні я посадила саджанці у відкритий грунт. Посадила, придавила грунт, полила. Саджанці добре прижилися. Однак дуже важливо регулярно поливати молоді дерева, якщо стоїть суха погода. На щастя, матусі з нашого двору сприйняли з ентузіазмом мою ідею і ми по черзі виходили на прогулянку з пляшечками води. Саджанці прижилися добре. Цієї осені я обов’язково повторю експеримент і постараюся виростити побільше саджанців до наступної весни.

Що ще потрібно знати перед посадкою дуба:

  1. дуб-дуже велике дерево, одне з найбільших. Його не можна садити в маленькому саду!
  2. у дуба стрижневий корінь-глибока коренева система.
  3. дуб не росте на будь-якому грунті. Він любить родючий, вологоємний грунт! садити на піщаних грунтах його не варто.

Такий метод посадки дерев вимагає ретельного подальшого догляду. Маленькі саджанці після посадки у дворі, де бігають тварини, діти, ділянка заростає всепоглинаючими бур’янами, мають мало шансів на виживання. Крім того, після вирощування в маленьких горщиках у них погано розвинена коренева система, тому у рослин виникає проблема з проникненням глибше у вологі горизонти грунту. А їм належить вижити в спекотне літо.

Частина 2-технологія вирощування саджанців

Дозрівання плодів

Цвіте дуб одночасно з початком розвитку листя, зазвичай в травні. Чоловічі квітки зібрані в звисаючі, пухкі, світло-зелені суцвіття довжиною 4-6 см.квітки жіночі зустрічаються поодиноко або по 2-5 в колосовидних суцвіттях на верхівці коротких квітконосів. Запилення відбувається за допомогою вітру.

Плоди дуба, звані жолудями, розвиваються в рік цвітіння і дозрівають у вересні-жовтні, потім опадають. Жолуді, що падають раніше, як правило, червиві і не представляють ніякої цінності. Кожен жолудь містить одне насіння. Зародок складається з 2 м’ясистих сім’ядоль. Жолуді ростуть поодинці або по кілька штук (3-5) на загальному квітконосі довжиною 15-20 мм. Довжина їх досягає 15-25 мм, ширина 8-14 мм, форма подовжена, овальна, на верхівці часто загострена, найширший діаметр становить 1/3 або половину загальної довжини.

Оболонка жолудя в стані повної зрілості, суха, коричнева (одноколірна), в період опадання – яскраво-зелена з рожевим нальотом, хоча насіння повністю дозріли. Через кілька днів після опадання колір оболонки переходить в коричневий, на ньому не видно смужок. Насіння дуба не впадають в стан спокою.

У період падіння з дерев вологість жолудів (відносно свіжої маси) дуже висока, іноді досягає 50% і вище. До збирання приступають, коли вже значна кількість плодів хорошої якості лежать на землі. Однак не можна допустити, щоб вони пролежали занадто довго (більше 2 тижнів). У дуже вологі або дощові періоди жолуді повинні бути зібрані якомога раніше, тому що, набухаючи, вони легко проростають. Якщо погода сира і тепла, плоди проростають на деревах.

Збір плодів, попереднє очищення

Дуб плодоносить не щороку. У роки слабкого врожаю переважають жолуді червиві, неякісні. Жолуді всіх дубів є їжею різних видів тварин, особливо кабанів.

Кількість жолудів в 1 кг становить 130-650 шт. – в середньому 250-400 шт.

Жолуді збирають в жовтні, з землі, як правило, через деякий час після падіння перших, найчастіше пошкоджених або червивих. Під деревами можна розкласти полотнища, що значно полегшує збір врожаю.

Через чутливість жолудів до ударів слід уникати жорстких маніпуляцій, особливо при висипанні їх з мішків на тверду підлогу, також не можна їх топтати. Через високу вологість їх потрібно розкласти на просушку відразу, в день збору врожаю, в провітрюваному і прохолодному місці, шаром товщиною не більше 10 см.

Восени в жолудях харчуються деякі шкідники, особливо личинки довгоносика дубового (curculio glandium). Їх присутність неможливо визначити без проколювання, бо отвори утворюються тільки навесні.

Жолуді, зібрані вручну, відрізняються чистотою, так як чаші і гілочки усуваються під час збору врожаю. Якщо цього не було зроблено, слід приступити до очищення врожаю якомога раніше. Для цієї мети особливо підходить метод замочування у воді-після збору ситом спливлих домішок, плаваючих на поверхні води, виймають з дна резервуара втоплені жолуді і швидко висушують їх в сухому, провітрюваному місці.

Для великої кількості жолудів використовуються сушарки, плоске дно яких виготовлено з нержавіючої металевої сітки або перфорованого листа. Повітря нагріте до температури 18-20 °c, подається знизу на жолуді. Це дозволяє швидко підсушувати їх до вологості 42-48%, яка вважається оптимальною для зберігання жолудів.

Очищення, підсушування

Занадто вологі жолуді проростають легко. Тому їх зберігають в прохолодних, що не опалювальних, добре провітрюваних приміщеннях, викладаючи шаром не товщі 10 см. Необхідно їх перебирати і перемішувати спочатку 2 рази в день, потім один раз в день. Це забезпечує рівномірне і поступове зниження вологості і запобігає мимовільне нагрівання насіннєвого матеріалу.

При такому зберіганні можна спостерігати конденсацію води на жолудях верхнього шару «потіння». Причиною цього явища є дихання насіння з нижніх рівнів накопиченої партії і конденсація водяної пари на поверхні холодних жолудів. При зберіганні насіння з високою вихідною вологістю можна помітити, що їх маса швидко зменшується, наприклад, на 15%. Насіння з початковою вологістю 42-48%, маса яких зменшується на чверть (або навіть більше), починають втрачати термін служби, так як їх вологість падає нижче критичного рівня 40-42%. Таким чином, явище зневоднення насіння супроводжується втратою їх життєздатності.

Зберігання

Практикуючі лісники давно використовують різні способи зберігання жолудів, користуючись зниженими температурами пізньої осені та зими. Жолуді можна зберігати:

  • у свіжому піску в холодних льохах;
  • в земляних ямах, канавах, шарами з піском;
  • під деревами на очищеній від рослинності поверхні грунту на шарі соломи, прикриті соломою іЗемлею;
  • під деревом на тонкому шарі листя, покриваючи їх спочатку листям, а потім снігом.

Результат зберігання залежить від зовнішніх температур, захисту насіння ізолюючим шаром від морозу і зневоднення, вихідної якості жолудів і досвіду лісника. Останній фактор відіграє чималу роль.

Зберіганню кожної партії повинна передувати оцінка якості насіння (спроба нарізки) і визначення вологості цілих жолудів. Традиційні методи дозволяють зберегти до 70% насіння, спочатку життєздатних тільки до першої весни після збору врожаю, за винятком випадків сильного зараження грибами. Посіяти жолуді слід навесні, після остаточного догляду зими.

Вологість жолудів, сприятлива для зберігання, знаходиться в діапазоні 42-48%.

Виходячи з результатів, отриманих в англії холмсом і бушевичем (1956), на прикладі стеблового дуба було виявлено, що оптимальні умови для зберігання жолудів черешчатого дуба – температури близько -1°c, оптимально – температура -2 °c, при цьому вологість насіння повинна знаходитися в діапазоні 40-45%. Контейнери (пластикові бочки) не повинні бути щільно закриті, так як насінню необхідно забезпечити обмежений газообмін з навколишнім середовищем через відповідну систему вентиляції (перфорація у вертикальній осі контейнера). При використанні традиційних способів зберігання не слід забувати, що температура повітря і грунту підвищується з початком весни, що може сприяти проростанню жолудів ще до запланованого терміну їх посіву в розпліднику.

Порівнянні результати були отримані шляхом змішування жолудів з субстратом (сухий торф, суха тирса), а також не використовуючи субстрат взагалі. Перевагою наявності субстрату є можливість відділення насіння один від одного і можливе обмеження поширення грибів. З економічної точки зору нераціонально зберігати їх в торфі, що займає половину ємності резервуарів. Після зберігання протягом 4 років при температурі + 1 °с в повітряно-сухому торфі з вологістю 25-30% в лабораторних умовах була отримана схожість близько 50%.

Посадка, пророщування насіння

Насіння дуба не впадають в стан спокою і при підвищеній температурі легко проростають. При температурі 20 °c все епікотілі (пагони) проростають з сім’ядоль максимум через 20 днів. Осіння погода-тепла, багата опадами, змушує насіння проростати відразу після падіння на вологу землю, якщо вони ще не почали проростати на деревах, до того, як вони випали з чаш.

Технологія пророщування жолудів передбачає наступні етапи та умови:

  1. жолуді замочують на 48-годин у воді кімнатної температури.
  2. готують приміщення з температурою 20 °с і помірним освітленням, і горщики, як субстрат використовують пісок або пісок, змішаний з торфом. Також субстратом може бути вермикуліт.
  3. субстрат зволожують. У пісок поміщають або злегка вдавлюють замочені жолуді на 1/3 їх довжини, оболонку можна зняти, але це не обов’язково. При посадці в вермикуліт, жолуді занурюються в нього в лежачому положенні на глибину, відповідну 2/3 їх діаметра.
  4. за правилами проростання повинно пройти протягом 28-30 днів.

Посів в шкілки

Багато розплідники сіють жолуді восени, незабаром після збору врожаю. Це пов’язано зі значним ризиком, так як при посіві можуть бути нанесені пошкодження кабанами, гризунами і птахами, можливо також гниття жолудів в занадто вологому грунті. Великий збиток може бути завдано морозом і чергуються замерзанням і розморожуванням грунту, особливо в суворому кліматі під час безсніжних зим.

У таких ситуаціях може виникнути необхідність покривати посіви шаром мульчі, що ізолює від низьких температур (солома, листя). Через такі ризики виникає необхідність підвищення норм посіву, що сприяє марнотратству насіння, тому рекомендується, якщо це можливо проводити посів жолудів у квітні – травні.

Очевидною умовою є можливість правильно зберігати жолуді взимку. Сходи тоді зазвичай більш численні, ніж після осіннього посіву. Весняна сівба також полегшує прийняття рішення про щільність посіву, що залежить від способу проведення цього заходу і вимог, що пред’являються саджанцям з точки зору віку і якісних характеристик.

Саджанці дуба, придатні для продажу, повинні відповідати стандартам якості, що стосуються висоти (40 см) і відповідного співвідношення висоти і товщини в кореневій шийці. Вирощування розсади до таких розмірів в розпліднику триває 2-3 роки, а при ранньому посіві в торф’яної грунт в теплицях, досить лише один вегетаційний період.

Жолуді висівають в розпліднику на початку квітня, рядами, в добре підготовлений грунт. Ділянка потрібно ретельно підготувати, перекопати грунт, вибрати бур’яни. На глинистих грунтах необхідно внести пісок в рядки для посадки. При посіві рядним або стрічковим способом, на відстані рядів 25 см один від одного, висівають 20-25 насінин на 1 метр посівної смуги.

  • восени-4-5 см,
  • навесні-2-3 см.

На легких грунтах можна сіяти глибше (до 8 см), особливо восени.

Канавки можна засипати матеріалом, легшим, ніж грунт, щоб зменшити опір землі.

Вирощування розсади на торф’яному субстраті в теплиці

Цей спосіб забезпечує отримання протягом одного періоду вегетації рослин з хорошими характеристиками росту. Діючі фактори способу:

  1. наявність води, кисню і мінеральних компонентів, що поставляються коріння через торф;
  2. середня температура в діапазоні 25-30 °c;
  3. підвищена вологість повітря;
  4. відповідна щільність сходів;
  5. фітосанітарні процедури.

Посів жолудів проводять в опалювальні теплиці в березні-квітні на вирівняний торф’яної субстрат і покривають 2-сантиметровим шаром того ж субстрату. Щоб отримати з 1 м2 80-100 саджанців, придатних для продажу, на цій площі посіву потрібно висіяти 160-200 насіння, здатних до проростання. Для мінерального живлення рослин використовують сипучі мінеральні добрива.

Рослинам слід забезпечити інтенсивний захист через умови, сприятливих для появи і розвитку інфекцій. Необхідні обробки беномілом, 50% з водою. Плівку теплиці знімають в липні, щоб зупинити зростання саджанців у висоту, сприяти потовщенню кореневих шийок і дати можливість рослинам одревеснеть. Розсаду викопують до зими, сортують і з відкритою кореневою системою доставляє споживачам, як і рослини, вироблені традиційною системою.

Відгуки

Восени на прогулянці знайшла вже виросли жолуді з паростками. Акуратно викопала і посадила будинку в горщики. На підвіконні у мене їх 7 штук, висотою від 5 до 10 см.подивимося, що буде далі.

Ірина

Я вже виростив п’ять дубів, не встромляючи в них голки. Потрібна лише хороший грунт, жолуді саджу в горщики на глибину 5-8 см, влітку потрібно поливати раз в 2-3 дня. Коли вони проростуть, дайте їм рости до пізньої осені. Коли опаде листя, віднесіть на балкон і накрийте горщик джутом або старим светром, щоб грунт в горщику не промерзала занадто холодною зимою. Навесні, з травня саджанець акліматизується і дасть нові листя і пагони.

Відмінна ініціатива! я теж посадила жолудь, але в баночці для ватних паличок. Він вже добре росте, з’явився маленький корінь і маленький листочок.

Маша з тули

Здрастуйте. Може хто допоможе. У мене дуб крихітний в горщику 24 см. Коли його можна пересадити в землю, щоб не нашкодити?

Ірина

Посадіть жолудь з паростком приблизно в березні-квітні, коли земля відтане і ще волога, на глибину близько 10 см і все. У спекотні літні місяці час від часу потрібно поливати. Дубок може впоратися навіть з бур’янами.

Олександр іванович

Здрастуйте! на дитячому майданчику в піску (!) знайшла з десяток жолудів і кілька вже проростають. Збираюся прямо зараз посадити їх в землю. Може, цей пісок теж підказка, їх треба пророщувати в піску? хочу виростити дуб-бонсай з жолудя в домашніх умовах, сподіваюся йому не дуже жарко в квартирі взимку.

Аня

Привіт, з жолудів можна виростити на дачі цілий ліс дубів. У себе в саду восени насипала мульчу на клумбі з шишок і жолудів в декоративних цілях, за аналогією з корою. Поливав їх тільки дощик, як хотів. Навесні і влітку грядка виявилася «засипаної» розсадою (зараз висотою 15-20 см). Сходжу в найближчий міський парк і висаджу якомога більше саджанців.