«пройшовши обстеження, я дійсно злякалася»: надія ангарська про свій досвід схуднення

37

Коли кількість людей з надмірною масою тіла та ожирінням досягла 650 мільйонів, всесвітня організація охорони здоров’я оголосила цю ситуацію неінфекційною пандемією.

Ця тема стає все більш обговорюваною і публічною. Тому так важливо виходити за межі розмови про» терезах і сантиметрах», розібратися в істинних причинах надмірної ваги, ділитися історіями людей, що живуть серед нас. Тому компанія novo nordisk ініціювала паблік-ток за участю експертів в області медицини і зірок, яким добре знайома ця проблема.

Одним зі спікерів на конференції стала надія ангарська, кілька років тому оголосила війну своїм зайвим кг і з гідністю виграла цю битву. Завдяки зробленим зусиллям і грамотної підтримки фахівців надія незабаром змогла стати мамою.

«я завжди відчувала себе впевнено при своїй великій вазі. Це не було для мене проблемою до тих пір, поки я не задумалася про народження дитини. Пройшовши обстеження, я несподівано виявила безліч проблем зі здоров’ям і дійсно злякалася. Лікар мені пояснив, що головною умовою народження дитини і мого подальшого здоров’я є зниження ваги. Навіть якщо трохи схуднути, на 5-10%, ви будете почувати себе набагато краще».

Крім надії ангарської в рамках конференції цю хвору для багатьох тему також обговорювали ендокринолог олександр аметов і фахівець з харчування та харчової поведінки у людей з надмірною вагою олеся гурова. Модератором бесіди виступила яна чурікова. Учасники обговорили, що ж таке метаболічне здоров’я, чому порушення складно виявити самостійно, спробували розібратися в тому, де починається ожиріння і чим воно небезпечне, де проходить грань між невдоволенням зайвими кілограмами і реальною загрозою для здоров’я, а також, що може стати стимулом для роботи над собою і наскільки важлива для людини, що встала на шлях здорового способу життя, підтримка фахівців.

«жирова тканина-одна з найбільших ендокринних залоз, що грають найважливішу роль в регулюванні енергетичного балансу і великої кількості фізіологічних процесів. Від неї залежить стан метаболічного здоров’я, тому важливо не зводити розмову тільки до зайвих сантиметрів і кілограмів, а розуміти, як бути здоровим. Управління вагою допоможе уникнути безлічі проблем зі здоров’ям», — говорить олександр аметов, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри ендокринології гбоу дпо рмапо моз росії.

Ожиріння є причиною розвитку більше 200 захворювань, що зачіпають практично всі системи організму. Зростає ризик цукрового діабету, серцево-судинних, онкологічних захворювань, патологій опорно-рухової системи, а також підвищується ризик тяжкого перебігу covid-19. Тому лікар будь-якої спеціальності повинен звертати увагу на цю проблему і вміти її лікувати. Вирішувати проблему надмірної ваги потрібно за допомогою фахівця, який допоможе знайти ефективний і безпечний шлях до зниження ваги і з відповідними конкретному пацієнтові рекомендаціями.

у проблеми надмірної ваги є і психологічна складова.

«з психологічної точки зору в основі ожиріння лежить порушення харчової поведінки: потреба до їжі не як в джерелі в енергії, а як в засобі, що задовольняє нехарчові потреби. Таких потреб у людини багато і майже кожну, будучи не в змозі задовольнити, людина може «заїдати». Рано чи пізно це перетворюється на звичку і може набувати рис харчової залежності»,-нагадує олеся гурова, кандидат медичних наук, ендокринолог-психолог.

Всі ми знаємо, що харчова поведінка людини формується з дитинства під впливом звичок харчування і традицій сім’ї. У дорослих до них приєднуються соціальні стереотипи (їжа «за компанію» або, навпаки, як спосіб впоратися зі стресом, з різними психологічними проблемами). Якщо це відбувається на тлі схильності до розвитку ожиріння — захворювання неминуче. Потім на цей стан починають впливати і інші процеси, які його тільки посилюють. Зокрема, у людини з ожирінням інакше працюють центри голоду і насичення.

Зростаючий апетит, потреба в прийомі їжі стають все сильніше і сильніше, і з ними складно самостійно впоратися, просто прийнявши рішення «взяти себе в руки».

Допомога фахівця полягає у формуванні нових навичок правильної харчової поведінки, раціону харчування, способу життя в цілому. Головне в даному випадку-не тільки досягти мети, а й утримувати її довгостроково.