Ознаки незрілого меду і як його довести до нормального стану

26

Якісний мед містить багато цінних вітамінів, мінералів, мікро — і макроелементів. Завдяки цьому продукт відрізняється підвищеним попитом, особливо під час авітамінозу і сезону застуд. Однак недобросовісні бджолярі нерідко продають людям підробки, торгуючи незрілим медом. Цей продукт бджільництва відрізняється меншим вмістом вітамінів і занадто мало зберігається.

Що це таке?

під цим терміном розуміють натуральний, а не штучний продукт. Однак його ключовим недоліком вважається підвищений вміст вологи. Це негативно позначається на терміні зберігання речовини.

Незрілий мед отримують при його відкачуванні з вуликів завчасно – до того, як він дозріє до потрібної консистенції і насититься корисними речовинами. Звичайно, такий продукт бджільництва не приносить шкоди здоров’ю. Однак він відрізняється дуже коротким періодом зберігання. Вже через 1-2 місяці маса починає бродити і пінитися.

Щоб визначити зрілість речовини, експерти рекомендують звертати увагу на його в’язкість. Як правило, вона обернено пропорційна водності. Щоб перевірити в’язкість, рекомендується набрати масу з ємності. Якщо опустити ложку в банку і діставати її назад, виникне відчуття, що весь мед піднімається наверх.

Якщо мед недостатньо дозрів, з ложки, піднятою на 35 сантиметрів у висоту, речовина почне стікати переривчастими цівками. При цьому зріла маса стікає безперервним струменем. Саме в’язкість перешкоджає її розриву.

Ознакою зрілості також вважається маса 1 літра меду. Без тари він повинен важити більше 1,4 кілограма. Вага незрілого меду становитиме менше 1 кілограма.

Ще одним проявом недозрілого продукту вважається неоднорідність його структури, або розшарування речовини в тарі. Такий склад не представляє небезпеки для здоров’я. При цьому він значно гірше кристалізується. Іноді спостерігається часткова кристалізація на дні. При цьому зверху маса залишається рідкою і може почати бродити.

Корисні властивості

Незрілий мед містить багато вологи – значно більше 20 %. Тому він включає мало корисних речовин і не має лікувальним ефектом. Проте, свіжий продукт не представляє небезпеки для здоров’я. Якщо ж мед трохи постояв, вживати його не можна. Вже через 1 місяць зберігання продукт почне пінитися і бродити.

Що робити з недозрілим медом

Іноді зустрічаються ситуації, коли продукт бджільництва потрібно швидко зібрати. У такій ситуації є ризик отримати незрілий мед, що призведе до його швидкого бродіння. Бджолярі оцінюють кількість вологи за допомогою рефрактометра.

Якщо вологість вище стандарту на 1-2 %, продукт слід доводити до стандартних параметрів. Для цього його потрібно потримати в закритій тарі 1 місяць. При цьому температура повинна становити + 15-20 градусів. Якщо вологість під час відкачування продукту становить 23-30 %, його рекомендується довести до зрілості.

Для зниження вмісту вологи варто зробити наступне:

  1. залишити масу в спеціальній дрібній тарі або відстійниках на 2 тижні.
  2. вичерпати рідину, яка піднялася на поверхню.
  3. залишити тару відкритою. При цьому зверху слід помістити марлю. Її потрібно кілька разів змінити.
  4. включити електропіч і вентилятори. Завдяки цьому вдасться зробити повітря в приміщенні більш сухим. Температура повинна становити + 35-40 градусів.
  5. під час випарювання перемішувати продукт 3-4 рази на добу.

Шкода і протипоказання

Незрілий мед вважається найбільш безпечним фальсифікатом. Він володіє натуральним складом і відрізняється від високосортного продукту лише раннім збором.

при цьому недобросовісні продавці намагаються поліпшити зовнішній вигляд і консистенцію підробки. Для цього вони застосовують різні загусники, основним з яких є крохмаль. У деяких людей він може викликати алергію. До інших небезпечних компонентів відносять крейду і гіпс. Вони накопичуються в організмі і шкодять ниркам.