Квас в домашніх умовах: рецепт без дріжджів

32

хлібний квас-освіжаючий напій, без якого важко уявити літо. Деякі вважають за краще купувати квас у пляшках. Але хіба він може зрівнятися з домашнім? вважаєте, що готувати напій складно? дізнайтеся, як зробити квас в домашніх умовах без єдиного грама дріжджів.

Квас домашній: рецепт на 3 літри без дріжджів

Дріжджі входять в рецепт квасу для активного бродіння напою. Багато хто не любить такий спосіб приготування, оскільки у продукту є специфічний запах. Та й на смак готового квасу дріжджі впливають. Розповімо, як приготувати домашній квас без використання даного інгредієнта.

Для квасу по-домашньому використовуємо родзинки. Продукт замінить дріжджі, забезпечивши необхідне бродіння. Також обов’язково додавайте цукор: без нього напій не буде газованим.

Отже, на трилітрову банку підготуйте наступні інгредієнти:

  • чорний хліб — 250 г;
  • цукровий пісок — 100 г;
  • родзинки — 20 г;
  • вода — 2,5 л.

Перед приготуванням квасу родзинки не мийте: на його поверхні є бактерії, які і забезпечать бродіння. Якщо вони зникнуть, нічого не вийде.

Зазвичай для приготування напою використовують житній хліб. Деякі роблять квас і на білому батоні, але його смак відрізняється від звичного. Тому в рецепті використовуємо чорний хліб.

Якщо хочете різноманітності, спробуйте приготувати квас на сухарях з бородинського хліба — кмин додасть напою особливу нотку.

Перед тим як готувати квас, помийте і простерилизуйте банку, щоб вбити погані бактерії. Можете обдати ємність окропом. Якщо будете розливати квас в пластмасові пляшки, вимийте і їх.

У готовий квас можете покласти добавки-базилік, лимон, корицю. Експериментуйте-можливо, відкриєте новий приголомшливий смак звичного напою.

Як зробити квас в домашніх умовах без дріжджів

Приступаємо до приготування квасу в домашніх умовах. Для початку займіться основою для напою-сухарями.

Алгоритм дій такий:

  1. наріжте хліб тонкими скибочками.
  2. викладіть заготовки на сухе деко. Духовку розігрійте до 150 °c.
  3. поставте деко в духову шафу на 2 хвилини. Через зазначений час відкрийте духовку і переверніть скибочки хліба. Зачекайте ще 2 хвилини.
  4. якщо на сухарях з’явилася рум’яна скоринка, вимикайте духовку. Чи не пересушуйте і не підсмажуйте хліб, інакше квас буде гірким.

Дайте сухарям охолонути і приступайте до наступного етапу.

Квас домашній робіть так:

  1. поламайте сухарі на шматочки. Покладіть їх в банку, додайте цукор.
  2. закип’ятіть воду. Гарячу рідину залийте в банку.
  3. дайте воді з сухарями охолонути. Потім додайте в банку родзинки.
  4. накрийте горлечко марлею, складеною в 4 шари. Кришкою не накривайте, інакше не буде бродіння.
  5. поставте банку з квасом в місце, куди не проникає світло.
  6. приблизно через добу побачите, що квас оживає: з’являться бульбашки, специфічний запах і шипіння. Це ознаки бродіння. В такому стані напій буде перебувати 2-3 дні.
  7. після того як ознаки бродіння зникли, можете переливати квас в іншу тару, процідивши за допомогою марлевої тканини.
  8. зберігайте готовий напій в холодильній камері.

Залишки на дні банки можуть стати в нагоді для нової партії квасу. Додайте в нього трохи сухарів, цукрового піску і родзинок, залийте водою. Далі робіть за технологією. Такий квас буде навіть смачніше.

Здається, що напій кислуватий? додайте цукор за смаком.

Такий квас використовують не тільки за прямим призначенням. На ньому готують окрошку і інші літні супи, використовують для маринування м’яса і роблять соуси.

Домашній квас, рецепт якого дізналися, стане улюбленим напоєм домашніх. А готувати його можна не тільки влітку, а цілий рік.