Хрін з буряком-класичні рецепти приготування на зиму в домашніх умовах

26

любителі полоскотати нерви пекучої приправою, дуже цінують закуски з хрону з буряком. Роблять їх для їжі відразу і неодмінно заготовляють на зиму, хоча при чищенні кореня і приготуванні його відчувають чимало труднощів. Хоча, якщо знати деякі тонкощі, можна впоратися з заготівлею без страждань. А потім подякувати собі за труди, оскільки знайоме сало, холодець, буженина, заливне з ядреною приправою розкриють свій смак по-новому.

Відомо безліч рецептів приготування приправи, з варінням або без неї, зі стерилізацією або можливістю зберігання в звичайних умовах. Столовий хрін можна зробити класичним способом, як самостійний соус, буряк ж додасть йому приємний забарвлення, пом’якшить ядреность. Крім неї, в закуску кладуть часник, яблука, чорний перець. Перш, ніж ви приступите до роботи, обов’язково вивчіть три важливих правила:

  • закуска буде соковитою, якщо заздалегідь вимочити корінь на 2-3 дні в холодній воді. Воду слід міняти вранці і ввечері.
  • найшвидший спосіб подрібнити продукт-прокрутити його через м’ясорубку. Щоб не плакати під час приготування, прикрийте ніс і рот пов’язкою з марлі. А ще краще-надіньте на горло м’ясорубки пакет і щільно закріпіть його.
  • працюйте в рукавичках, оскільки агресивні речовини, що містяться в рослині, здатні привести до опіків пальців рук.

Хрін з буряком – класичний рецепт в домашніх умовах

Перед вами найпростіший і легкий у виконанні варіант приготування пекучої приправи. Готується без варіння і стерилізації.

Візьміть:

  • хрін-500 гр.
  • буряк, варена – середнього розміру) – 4 шт.
  • цукровий пісок-3большіе ложки.
  • оцет 9% — 3 великі ложки.
  • сіль-за смаком (приблизно ½ великої ложки).

Покроковий рецепт:

Заздалегідь відваріть буряк до повної готовності, охолодіть.

Будь-яким способом подрібніть вимочений і очищений корінь.

Закип’ятіть в чайнику воду, залийте, щоб тертий овоч був повністю покритий. Залиште на час, поки займаєтеся іншими продуктами.

Натріть варений буряк на самій дрібній тертці, перетворивши в пюре.

З’єднайте компоненти в загальній посуді. Сумлінно перемішайте.

Заправте сіллю з цукром, спробуйте і підкоригуйте смак приправи.

Влийте оцет, знову перемішайте.

Частина відкладіть для їжі, решта покладіть в стерильну банку і закрутіть обробленої кришкою. Зберігайте в холодильнику, але не більше 2 місяців.

Хрін з буряком і часником на зиму

Подавайте до смаженого м’яса, птиці, приготованим на грилі овочам. Готується з варінням.

Беремо:

  • свіжий буряк — — 4 шт.
  • корінь хрону – 300 гр.
  • часник-10-12 зубків (можна більше).
  • цукор-2 великі ложки.
  • сіль-30 гр.
  • яблучний оцет 6% — 100 мл.
  • соняшникова олія – 100 мл.
  • чорний перець – 2 щіпки.

Як зробити:

  1. напередодні приготування зваріть червоний коренеплід, остудіть. Потім натріть на тертці з дрібними осередками.
  2. прокрутіть корінь рослини через м’ясорубку.
  3. за допомогою преса перетворіть зубчики часнику в кашку.
  4. складіть в каструлю, розмішайте. Поставте на плиту. Прогрівайте на помірному вогні до 70 о с.
  5. заправте маслом, сіллю, цукром, перцем. Проваріть 5 хвилин.
  6. залийте оцет, розмішайте. Розподіліть по банках, закрутіть.

М’який соус до будь-яких страв-борщу, супів, м’яса.

Знадобиться:

  • хрін – 100 гр.
  • буряк – 2 шт.
  • яблука – 4 шт.
  • часник-8 зубків.
  • цукор-2 чайні ложки.
  • сіль — ½ чайної ложечки.
  • столовий оцет 2 чайні ложки.

Приготування:

  1. наріжте очищені від серцевини яблука тонкими скибочками. Помістіть в мікрохвильовку на 1,5 хвилинки, або запечіть до м’якості в духовій шафі.
  2. підготуйте буряк, відваривши її до готовності, потім подрібнивши за допомогою блендера.
  3. прокрутіть хрін, додайте печені яблука, буряк, ще раз пропустіть через м’ясорубку.
  4. роздушіть пресом часник, введіть в соус. Підсолити, засипте цукор.
  5. старанно розмішайте, влийте оцет. Після розподіліть по ємностей і закрутіть кришками. Приберіть в холод для довгого зберігання.

Домашній хрін з буряком без оцту

Багато хто не любить характерний оцтовий запах, комусь хочеться зберегти більше корисних властивостей цілющої рослини і його природну ядреность. Тримайте спосіб заготівлі приправи без оцту, який допоможе в даному випадку. Попереджаю: смак соусу буде «вибуховим». Єдиний недолік-зберігати бурякову закуску довго не вийде, не довше місяця.

  • хрін-300 гр.
  • свіжий буряк – 1 шт.
  • сіль-маленька ложка.
  • цукор-велика ложка.

Як готувати:

  1. вимочіть корінь, ретельно зачистіть, подрібніть до однорідного стану.
  2. почистіть коренеплід, натріть на дрібній тертці. Злийте і відіжміть зайвий сік, перекладіть до хріну.
  3. закиньте спеції, гарненько розмішайте.
  4. розкидайте по банках, щільно закрийте.
  5. наполягайте в холодильнику протягом 10 годин. Через заявлений час закуска готова.

Дуже смачний хрін, маринований з буряком

Особливість заготовки в тому, що інгредієнти викладаються шарами.

  • овочі – по 1 кг.
  • вода – 4 склянки.
  • оцет 3% — 2 склянки.
  • сіль, цукор — по 40 гр.

Приготування:

  1. зваріть буряк, почистіть, наріжте довільними скибочками.
  2. подрібніть корінь будь-яким доступним способом.
  3. покладіть в стерильні банки, чергуючи шари. Верхній шар з тертого хрону.
  4. поставте на стерилізацію. Час теплової обробки для літрових ємностей — 20 хвилин, для пів літрових досить чверті години.

Столовий хрін з буряком і лимоном без варіння

Ще одна класна версія заготовки смачного соусу.

Беремо:

  • хрін-400 гр.
  • лимон – ½ плода.
  • буряк – 1 шт.
  • цукровий пісок-2 маленькі ложки.
  • сіль-маленька ложка.
  • оцет 9% — столова ложка.

Як заготовити:

  1. помийте коріння, обробіть, зрізавши шкірку, пробийте блендером або подрібніть за допомогою м’ясорубки.
  2. очистіть сирий буряк від шкірки, попрацюйте блендером, перетворивши в пюре.
  3. з’єднайте обидві маси, полийте соком, взятим від половини лимона, посоліть, підсолодіть. Розмішавши. Якщо приправа вийде сухуватою,підлийте 50 мл. Води.
  4. знову пробийте масу блендером. Наповніть готовим хріном баночки, закрутіть кришками, переставте на полицю холодильника для зимового зберігання.

З буряком по-українськи з тертого хрону

Приготування по-українськи в домашніх умовах передбачає кілька додаткових приправ, тому вона дещо гостріше і запашніше.

Інгредієнти:

  • буряк.
  • хрін.
  • вода-літр.
  • оцет 9% — 200 мл
  • перець горошком, гвоздика, лавровий лист, запашний перець горошком.
  • сіль-за смаком.
  • цукор-за смаком.

Технологія приготування:

  1. заздалегідь зваріть червоний овоч, остудіть, почистіть. Наріжте кружальцями.
  2. зачистіть корінь, натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку.
  3. укладіть компоненти шарами, чергуючи один за іншим, поки не закінчаться.
  4. зваріть маринад. Для цього закип’ятіть воду, закиньте всі спеції і приправи. Поваріть хвилин 5, поки кристали солі з цукром не розчиняться.
  5. розлийте маринад, закрийте капроновою кришкою. Зберігайте в холодному місці.

Всього лише невелика зміна в складі рецепта, і перед вами зовсім інший смак закуски. Вдалих вам заготовок на зиму, нехай на вашому столі буде найсмачніша і сильна приправа з кореня хрону з буряком.