Цибуля, запечена в духовці-7 найсмачніших рецептів

48

гурмани називають цибулю, запечену в духовці, справжнім делікатесом. Це класна закуска сама по собі, відмінний гарнір до м’яса. Навіть за святковим столом знайдуться шанувальники печеної цибулі, особливо, якщо його нафарширувати і красиво подати. Закуска виходить одночасно ніжною і дуже соковитою, з особливим смаком.

Ріпчасту цибулю ми звикли сприймати як лише додатковий компонент для приготування маси страв. Правда, ще з радянського часу багато хто полюбив цибульні котлети . Потім в наше життя прийшов незрівнянний французький цибульний суп. І виявилося, що з простих звичайних цибулин можна зробити неймовірно смачні закуски. Почали ми з цибулевих кілець , заходьте на рецепти, сьогодні запечемо в духовці. Як водиться, одним рецептом обмежитися неможливо. Готуйте страву з сиром, помідорами, запікайте шматочками або цілком, фаршируйте, як болгарський перець. Всі страви неодноразово перевірені на людях, які терпіти не можуть цибулю.але це не завадило їм наминати закуску за обидві щоки і нахвалювати.

Цибуля, запечена з морквою і сиром

За бажанням, можна додати інші овочі – картопля, селера, гарбуз, болгарський перець. Зверніть увагу, солі в складі рецепта немає, оскільки використовується бринза або будь-який інший розсольний сир.

Буде потрібно:

  • цибуля — 4 шт.
  • морквина – 2 шт.
  • бринза – 100 гр.
  • суха пряна зелень – кавказькі, прованські трави) — 2 щіпки.
  • рослинна олія — 2 ложки.

Етапи приготування:

  1. почистіть овочі, обполосніть. Наріжте шматочками довільного розміру і форми.
  2. складіть овочі в миску, плесніть масло, приправте травами. Бажано, щоб серед прянощів був базилік. Перемішавши.
  3. перекладіть овочі в жароміцну форму, розрівняйте.
  4. налаштуйте бринзу пластинами, накрийте овочі.
  5. температурний режим в духовці — 180 о с.приблизний час запікання 50 хвилин.

Маринована цибуля, запечена цілком в духовці

Візьміть:

  • салатний лук-9 великих головок.
  • вершкове масло-80 гр.
  • червоний винний оцет – 250 мл
  • вода – 250 мл
  • розмарин – 2 великі ложки.
  • коричневий цукор — 4 великі ложки.
  • червоний перець чилі — ½ чайної ложки.
  • сіль, чорний перець — по чайній ложці.

Покроковий рецепт:

Очистіть головки цибулі від лушпиння. Відріжте нижню, з боку корінця, частина приблизно на сантиметр. Потім зріжте верхівку на 2 см.

Покладіть у форму для запікання чорний і червоний перець, 3 ложки коричневого цукру, одну ложку розмарину.

Влийте оцет і необхідну кількість води. Гарненько розмішайте маринад, щоб всі кристали солодощі повністю розчинилися.

Покладіть цибулини цілком верхнім зрізом вниз. Надішліть на полицю холодильника просочуватися і маринуватися. Час маринування — 12 годин.

Після закінчення заданого часу, переверніть головки верхівкою вгору.

Покладіть на кожну цибулину по шматочку масла, розкидайте залишився розмарин.

Поставте на середній рівень духовки, розігрітій до 180 о с.встановіть таймер на 40 хвилин.

Після сигналу вийміть форму, посипте помічену цибулю цукром, що залишився.

Поверніть форму назад, в піч ще на 10 хвилин. Подавайте відразу, поки золотий лук не охолов.

Рецепт від знаменитого джеймі олівера. Можна подавати з будь-яким блюдом і як окрему закуску.

Знадобиться:

  • білий лук – 4 шт.
  • сир пармезан – 40 гр.
  • бекон – 8 скибочки.
  • часник-2 часточки.
  • оливкова олія — 40 мл
  • розмарин – 4 гілочки.
  • вершки 33% – 8 великих ложок.
  • мелений перець, сіль.

Як запекти:

  1. закип’ятіть в каструлі воду, киньте цибулю. Відваріть протягом 15 хвилин з моменту закипання.
  2. охолодіть, зріжте верхівку. Її можна дрібно покришити кубиком або залишити, як кришечку,
  3. тепер акуратно вийміть з середини пелюстки цибулі. У вас повинен залишитися зовнішній контур, як чаша. Вибирайте пелюстки обережно, щоб низ головки залишився цілим. Вийняту цибулю дрібно порубати.
  4. покришите часникові зубчики. Обсмажте їх разом з цибульною нарізкою в оливковій олії.
  5. коли цибуля трохи підрум’яниться, додайте тертий пармезан і розмарин. Частина сиру залиште на посипання.
  6. через пару хвилин влийте вершки, посоліть, розмішайте. Дайте готовому соусу трохи настоятися.
  7. фаршируйте чашечку цибулі сирним соусом.
  8. потім оберніть навколо смужкою бекону, як ободок. Закріпіть її. Якщо залишили кришечку від верхівки, прикрийте заготовку.
  9. посипте зверху залишками тертого сиру.
  10. відправте на запікання в духовку на 10 хвилин при 200 о с.

Запечена цибуля в духовці-рецепт з лимонним соком

Не найпростіший варіант запікання закуски з лука клинами. Вийде незвично і смачно.

Беремо:

  • червона цибуля — 3 головки.
  • лимонний сік — 2 ложки.
  • гірчиця-чайна ложка.
  • подрібнений часник-чайна ложка.
  • чебрець, подрібнений — ½ маленької ложки.
  • петрушка-гілочка.
  • оливкова олія — ¼ склянки.

Приготування:

  1. акуратно відріжте низ цибулин, залишивши кореневу частину цілої. Видаліть верхівку. Очистіть від лушпиння.
  2. встановіть головку на обробну дошку, розріжте на клини, не доходячи до низу, розберіть і розсуньте їх.
  3. зробіть маринад з лимонного соку, гірчиці, часнику, чебрецю і петрушки. Посоліть і поперчіть.
  4. влийте оливкову олію, гарненько збийте міксером.
  5. налийте соус на цибульні пір’я.
  6. перекладіть цибулини у форму, запікайте при 180 о с протягом 30 хвилин.

Фаршировану цибулю в духовці

Хочете порадувати сім’ю ситним і смачним блюдом, приготуйте фаршировану цибулю з фаршем і рисом.

Беремо:

  • фарш (будь-який) — 400 гр.
  • білий лук – 4 головки.
  • рис-100 гр.
  • морквина.
  • кріп, петрушка-кілька гілочок.
  • томатна паста-2 великі ложки.
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. відваріть очищені цибулеві головки в трохи підсоленій воді (10-15 хвилин). Одну цибулину залиште сирої.
  2. обережно вийміть середину головки, залишивши бочонок із зовнішніх стінок лука. Обов’язково збережіть основу головки-низ, щоб після фарширування вийшла як би ціла цибулина. Не пошкодити стінки.
  3. подрібніть цибулю, обраний з середини, відправте в фарш. Порубати зелень, перекладіть в миску. Посоліть, поперчіть масу і добре перемішайте.
  4. відваріть рис, додайте в фарш, знову перемішайте.
  5. наповніть кожен «бочонок» фаршем.
  6. залишилася цибулину дрібно покришите. Натріть моркву великою стружкою. Обсмажте овочі на сковороді з крапелькою масла. Додайте томатну пасту, підлийте німого води, заправте спеціями. Прикрийте кришкою, дайте соусу закипіти і тушкуйте хвилин 5.
  7. поставте на деко фаршировані цибулини. Запікайте при 180 о с близько 30 хвилин. Подавайте блюдо з томатним соусом.

Як смачно запекти червону цибулю шматочками в рукаві

Можна запікати не тільки червоний сорт, використовуйте білий і звичайний ріпчасту цибулю.

Необхідно:

  • лук.
  • копчена солодка паприка.
  • соєвий соус.
  • чорний перець, масло.

Приготування:

  1. зріжте верхівку цибулин, розріжте на 4 частини, не дорізаючи до кінця, щоб залишилося донці, і шматочки трималися.
  2. посипте приправами, акуратно розподіливши по шматочках.
  3. залийте соусом і маслом, маринуйте приблизно півгодини.
  4. закладіть в рукав для запікання. Гарненько зав’яжіть кінці. Проколіть в декількох місцях для виходу пари.
  5. готуйте при 200 о с, налаштувавши таймер на 15 хвилин.

Лук-порей, запечений в духовці

Наостанок побалую чудовим блюдом з запеченого з беконом цибулі-порею. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші закуски з лука!