6 простих способів приготування сушеного і в’яленого манго в домашніх умовах

17

Манго-один з найкорисніших фруктів в світі, який примітний тим, що після сушіння зберігає всі корисні речовини. Страви з сушених плодів мають ніжний аромат, приємний смак і високу калорійність, тому відмінно підходять для поживного перекусу.

Специфіка сушки манго

стиглий манго

Спочатку треба купити свіжі фрукти. Стиглий плід може бути як жовтим, так і зеленим. Краще звернути увагу на інші характеристики.

  • понюхайте його. У зрілого екземпляра-насичений аромат, а нестиглі плоди майже без запаху.
  • злегка натисніть. Нестиглі фрукти абсолютно тверді, а ось зрілі – пружні.
  • врахуйте форму. Краще купувати рівний круглий плід, шкірка гладка і без пошкоджень.

Якщо ви вже купили манго, а ті виявилися недозрілими, не впадайте у відчай. Залиште їх на тиждень при кімнатній температурі, щоб дійшли до кондиції.

Коли підійде час сушіння-правильно готуємо до неї фрукти. Спочатку чистимо і прибираємо кісточку. Потім-ріжемо м’якоть на тонкі смужки. Для сушіння манго необов’язковий цукор-фрукт залишиться смачним і без нього. Втім, якщо любите солодше – вимочіть отримані шматочки в цукровому сиропі.

Сушка манго в духовці

манго та інші фрукти на деку для сушіння в духовці

Найпростіший і доступний спосіб для будь-якої господині. Беремо часточки, кладемо на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку при температурі в 50 градусів. За рахунок спека волога почне випаровуватися. Готовності фрукти досягнуть приблизно за 5 годин. Важливо-обов’язково періодично відкривайте духовку, перемішуйте і перевертайте часточки. Обов’язково стежте за готовністю – варто трохи зазіватися, і плоди перетворяться у фруктові вуглинки. Також духовка дуже часто використовується для сушіння лимонів і айви.

електросушарка волтера 1000 люкс ідеально підходить для виготовлення сухофруктів

Сушарка волтера 1000 люкс – відмінне придбання. Електроенергії споживає небагато, місця займає мало. Викладаємо скибочки в спеціальні піддони і встановлюємо час і режим.

Середнє значення для манго-4 години при 60 градусах. Рекомендуємо заглянути в інструкцію до вашої моделі-там повинні бути вказані точні цифри.

У порівнянні з духовкою є плюси – не треба постійно стежити за готуються фруктами.

Такий прилад – ідеальний варіант робити різноманітні домашні сухофрукти сливи, яблука та багато інших.

Сушка на сонці

сушений манго

На відкритому повітрі фрукти і овочі сушили ще наші мами і бабусі, правда це були більш звичні – цибуля і рижики. Процес гранично простий. Беремо часточки товщиною до 5 міліметрів, потім нанизуємо їх на товсту бавовняну нитку. Між скибочками повинен залишатися маленький зазор. Тепер беремо все це і розвішуємо в добре провітрюваному місці під сонячними променями. Сушка займе від чотирьох днів, на ніч краще відносити манго в будинок. Може знадобитися і більше часу-все залежить від погоди.

Велике значення має екологія – на балконі в промисловому районі сушити фрукти не рекомендується, вони вберуть шкідливі речовини. Якщо сушіть в приміщенні-регулярно провітрюйте його, а шматочки плодів пересувайте по нитці, щоб вони висихали рівномірно. Найкраще займатися сушінням влітку на заміській ділянці. І ще один момент-будьте готові до нападу мух, ос і мурах, залучених солодким ароматом манго.

Сушка на підвіконні без цукру

манго в кубиках висушений на підвіконні

Ще один простий метод сушіння без цукру. Спочатку застилає підвіконня пергаментом. Потім на нього ж кладемо шматочки фруктів-середньої товщини. Зверху накриваємо іншим шаром пергаменту. Спосіб вимагає досить багато часу-манго сушиться до п’яти днів також як мандарини і сушені кірки граната.

Цей метод можна використовувати і взимку – в цьому випадку сушка відбувається за рахунок впливу сонця і теплого повітря від батареї.

Сушений манго над плитою

В силу погодних умов не можете висушити фрукти на відкритому повітрі, а електросушарки під рукою немає? тоді можна використовувати газову плиту. Нанизуємо скибочки на товсту нитку, потім розвішуємо їх над плитою і включаємо газ. Готові сухофрукти вийдуть швидко-достатньо 4 годин для повного висихання. Готовність визначити неважко-манго після сушіння добре гнеться і не виділяє сік. Над плитою можна також сушити персики і ананаси.

Приготування в’яленого манго

в’ялений манго

Є ще один спосіб заготівлі плодів на зиму – їх можна пров’ялити. Зрізаємо шкірку, ріжемо скибочками. Потім кладемо в глибоку миску і зверху посипаємо цукром. Каструлю ставимо в холодильник на ніч, фрукти повинні пустити сік. З нього готуємо сироп і розігріваємо на вогні. Кладемо туди часточки фрукта і нагріваємо до кипіння. Тепер тару можна прибрати з вогню. Даємо фруктам трохи настоятися і розкладаємо по банках. У в’ялених плодах зберігаються всі вітаміни, є їх не менш корисно, ніж свіжі. Спосіб в’ялення підходить для більшості фруктів, овочів і ягід і простий у використанні.

Отриманий сухофрукт можна зберігати рік. Тримайте подалі від продуктів з інтенсивним запахом, виберіть для цього темне провітрюване приміщення.

Температура повітря-менше 23 градусів. Сухофрукти краще розкласти по пластикових контейнерах.

Висушені плоди сприятливо впливають на нервову систему, корисні при серцевих захворюваннях, допомагають нормалізувати тиск. Сушене манго-відмінна добавка до вашого сніданку.